donderdag 27 november 2014

Buurtmooimakers staan in de nieuwspaper,Telegraaf,onze juf Natascha Salij is Amsterdammer van de week!





Amsterdam

Amsterdammer van de week

’Buurtmooimaker’ Natascha

’Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen’ 
Natascha Salij voelt zich thuis in Zuidoost, waar ze actief is.
Natascha Salij voelt zich thuis in Zuidoost, waar ze actief is. FOTO MATTY VAN WIJNBERGEN
In de ’no go area’ waar ruim tien jaar geleden de politie zonder arrestatieteam of mobiele eenheid niet naar binnen durfde te gaan, ontkiemde de afgelopen jaren het educatieve kunstproject van ’buurtambassadeur’ Natascha Salij: „Ieder kind moet de kans krijgen om het kunstzinnig talent te ontwikkelen.”
Natascha is naast kunstenares ook docente cultureel kunstzinnige vorming en de stuwende kracht van de ’Buurtmooimakers’: een initiatief om kinderen en volwassenen in Amsterdam-Zuidoost op creatieve manier hun leefomgeving te laten opknappen. Elke zondagmiddag struinen ze samen door de buurt, op zoek naar schimmige portiekjes en verpauperde muren om te beschilderen met vrolijke creaties. „Daardoor gaan de kinderen die bijvoorbeeld eerst in portiekjes plasten, nu hun eigen leefomgeving waarderen en respecteren. En dat niet alleen: de bijeenkomsten zorgen ook voor nieuwe vriendschappen, die cultuur- en afkomstoverschrijdend zijn.”
Zestien jaar geleden startte ze met een koffer vol dromen en idealen in haar eigen woning een ’open atelier’ waar kinderen konden inlopen om te leren tekenen, schilderen of op andere wijze creatief bezig te zijn: „Het is zo ontzettend belangrijk om het beeldend vermogen van kinderen te stimuleren. Daardoor wordt de linker- en rechterhersenhelft gelijkmatig getraind, wat op latere leeftijd ervoor zorgt dat je in staat bent betere keuzes te maken en beter kunt leren.” Een belangrijke steunpilaar in het project is haar man Manuel Rui Fernandes. „Ik leerde hem kennen tijdens mijn stage Faro. Hij is half Portugees, half Angolees en ook kunstenaar, vooral gericht op zogenaamde ’ruimtelijke installaties’. Toen we besloten samen te gaan wonen in Nederland, kozen we bewust voor Amsterdam Zuidoost vanwege het kleurrijke karakter.”
Inmiddels is het kunstenaarsechtpaar niet meer weg te denken uit het stadsdeel en werd Natascha gevraagd ’ambassadeur’ van de wijk te worden. „Het is fijn dat ons werk voor kinderen wordt ondersteund door het stadsdeel en Ymere. Ze helpen ons met materialen en stellen een ruimte voor de bijeenkomsten beschikbaar. Binnenkort starten we bovendien met een project voor jong en oud. Samen gaan we inktvisjes haken van wol en garen. Niet alleen brengt deze cultuurbrede activiteiten mensen samen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien aangetoond dat pasgeboren baby’s in de couveuse rustig worden van de aanwezigheid van deze gehaakte inktvisjes.”